Finalizado

Vaya... este evento ya ha finalizado, pero te podemos ayudar a estar al día de los próximos eventos si te suscribes a nuestra newsletter. ¡Así podras reservar tu plaza a tiempo y saber qué hacen cerca de ti!

"Tiana Antica 2022" - ¡BAILAD, VILLANOS!

Música

  • "Tiana Antica 2022" - ¡BAILAD, VILLANOS!

Ciudad: Tiana

Lugar: La Pedrera de Can REON (abans Can Fàbregas)

De sábado 28 mayo 2022, 18:00 h a 20:00 h

Ver descripción del evento
sáb. 28 may.
18:00 h
Finalizado
VENTS D'HELVETIA¡BAILAD, VILLANOS! “Canciones que suelen cantar los villanos cuando están en solaz”. Sebastián de Covarrubias.Helen... Leer más

VENTS D'HELVETIA

¡BAILAD, VILLANOS! “Canciones que suelen cantar los villanos cuando están en solaz”. Sebastián de Covarrubias.

Helen GlockCorneta, flauta de bec - Sushaant Jaccard - Corneta, flauta bec, Ramon MarquèsSacabutx - Martí BadiaSacabutx - Juan Diego GalvánBaixó - Albert LópezPercussió històrica, Guillem ReyesGuitarra renaixentista - Miguel Callejas, Corneta i direcció.

VENTS D'HELVETIA, és una formació emergent d'instrumentistes de vent històrics, provinents de diferents punts d'Espanya i Suïssa, residents a Catalunya. El grup sorgeix de la necessitat dels integrants d'interpretar el ric repertori renaixentista.

Sobre el present repertori, diu el seu director:

De arte saltandi et choreas ducendi (1416) de Domenico de Piacenza és el primer tractat que es conserva sobre el ball i trobem dos gèneres:

El ballo i la bassadanza (relacionada amb la basse dance francesa). Aquestes danses eren fonamentalment cortesanes i es duien a terme als palaus i cases dels mateixos cortesans com a activitat social. D'altra banda trobem les danses populars que sorgeixen per celebrar esdeveniments familiars o més multitudinaris en què podia arribar a participar tota la comunitat"...

En aquest programa tenim un altre gènere molt cultivat en aquesta època i que es relaciona de manera evident amb la vida camperola: El villancet.

La forma del villancet és fixa i consta d’una tornada o refrany seguit d'estrofes. Cadascuna de les parts admet una àmplia possibilitat de variants. La temàtica que més destaca és l'amorosa, però també abunden altres temes com les festes de maig, el dia de Sant Joan, casaments, batejos, treballs, pregons i altres activitats de la ciutat i la vila.

Sebastian de Covarrubias escriu sobre les villanescas a la seva obra, el seu diccionari etimològic “Tesoro de la lengua castellana, o española” (1611):

“Canciones que suelen cantar los villanos cuando están en solaz”.

Cantar i ballar com a expressió de les emocions universals ha estat sempre un punt fonamental en la vida de l'ésser humà i ha evolucionat amb nosaltres fins avui dia, que ho gaudim com l'art que és però sempre va ser.

Miguel Callejas García, direcció.