"Tiana Antica 2022"- FROTTOLA

Música

  • "Tiana Antica 2022"-  FROTTOLA

Ciutat: Tiana

Lloc: Masia de Can Riera

De diumenge 29 de maig 2022, 19:00 h a 21:00 h

Veure descripció de l'esdeveniment
ALLA VIOLA, Olga Miracle, Xavier DomínguezFROTTOLA. La cançó italiana del “Cinquecento”. Acabarem el primer cap de setmana del festival Tiana... Llegir més

ALLA VIOLA, Olga Miracle, Xavier Domínguez

FROTTOLA. La cançó italiana del “Cinquecento”.

Acabarem el primer cap de setmana del festival Tiana Antica amb una mostra de frottole d’autors com Bartolomeo Tromboncino, Marchetto Cara o Antonio Caprioli; i també amb exemples de madrigals primerencs I villanel·les.

Amb aquest concert el duo ALLA VIOLA té la intenció de donar a conèixer i posar en context les primeres mostres de cançó renaixentista italiana en llengua vernacla. Coneixerem una mica més el gènere de la frottola i el seu paper en els corts italianes del nord (Màntua, Ferrara, Urbino).

Des de finals del segle XV i durant tot el segle XVI l’instrument d’elecció per a acompanyar la veu, ja fos recitant o cantant, va ser el llaüt. Baldassare Castiglione, en el seu llibre Il Cortigiano (Venècia, 1528), parla del cantar alla viola:

...és encara més bell saber cantar amb el llaüt, doncs tota la dolçor consisteix en un cant sol (...) Però sobretot em sembla molt agradable recitar una poesia amb acompanyament de llaüt, la qual cosa afegeix tanta gràcia i eficàcia a les paraules, que és una gran meravella”.

En presentar-vos aquest programa, el duet ALLA VIOLA vol recrear la pràctica interpretativa de la cançó acompanyada amb llaüt a la Itàlia de voltants de l’any 1500.

ALLA VIOLA

Olga Miracle, soprano

Xavier Domínguez, llaüt, viola da mano, guitarra renaixentista