Finalitzat

Ostres... aquest esdeveniment ja ha finalitzat, però et podem ajudar a estar al corrent dels pròxims esdeveniments si et subscrius a la nostra newsletter. Així podràs reservar la teva entrada a temps i saber què fan a prop teu!

Girona, ciutat de trobadors · Monestir de Sant Daniel

Culturals

  • Girona, ciutat de trobadors · Monestir de Sant Daniel

Ciutat: Girona

Lloc: MONESTIR DE SANT DANIEL

De dimecres 17 d’abril 2024, 19:00 h a 20:15 h

Veure descripció de l'esdeveniment
dc. 17 d’abr.
19:00 h
Finalitzat
Girona, ciutat de trobadors: un cicle de conferències amb il·lustracions musicals per descobrir la cultura trobadoresca a Girona. Conferències... Llegir més

Girona, ciutat de trobadors: un cicle de conferències amb il·lustracions musicals per descobrir la cultura trobadoresca a Girona. 

Conferències amb il·lustracions musicals. Descobreix els trobadors i la seva música als espais on van viure.

de la Dra. Miriam Cabré, amb interpretació musical d'Antoni Madueño.

Durant tres sessions úniques que combinaran conferències i interpretacions musicals, es revelaran els noms dels trobadors protagonistes i la seva relació amb els monuments històrics de Girona:

• 17 d'abril de 2024 a les 19h - Claustre del Monestir de Sant Daniel. Conferència sobre Guillem Ramon de Gironella, seguida d'una visita al sepulcre del trobador i lectura d'obres amb acompanyament musical.

Girona, Catalunya - El Grup de Recerca de Literatura Medieval de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona (l’ILCC-UdG) s'uneix amb la Catedral de Girona, el Monestir de Sant Daniel i el Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, en un projecte col·laboratiu destinat a divulgar el coneixement dels trobadors i la seva influència en la cultura catalana i europea, posant un especial èmfasi en la importància històrica de Girona, fins ara poc explorada.

Girona, ciutat de trobadors ens situa al període medieval (s. XII-XIII), un moment en què, com s'ha descobert recentment, la ciutat es convertí en un important centre de la cultura trobadoresca a Catalunya. Durant aquest temps, va ser escenari d'activitat literària i musical, amb la presència de trobadors que componien i interpretaven poesia lírica en llengua occitana, alguns nascuts en les nostres terres i d'altres provinents de punts més llunyans del mapa trobadoresc. En les corts nobiliàries de la contrada, els trobadors van compondre uns poemes que havien de servir com a entreteniment, però també com a ensenyament i com a propaganda política, però veurem com la catedral i els monestirs juguen un paper important com a centres trobadorescos. Situem, doncs, Girona com a node del mapa cultural i polític de l'Europa medieval, en relació a un fenomen que va ser fonamental en el desenvolupament d'una cultura comuna, deixant un llegat poètic que encara ressona avui en dia.

Aquesta iniciativa sorgeix a partir de la recerca del Grup de Recerca en Literatura Medieval de l’ l’ILCC-UdG que ha revelat la rellevància de Girona com a centre d'activitat trobadoresca, identificant un cercle de trobadors del qual es conserven textos.